Informacje

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Nielegalny wyrób mięsa

13 maja 2016 roku zarzuty nielegalnego uboju bydła domowego poza rzeźnią oraz wprowadzania na rynek pochodzących z niego produktów usłyszał 45-letni mieszkaniec powiatu skierniewickiego.

Skierniewiccy policjanci uzyskali informację o uboju poza rzeźnią i handlu produktami pochodzenia zwierzęcego, który miał prowadzić 45-letni mężczyzna zamieszkujący na terenie gminy Bolimów. 12 maja 20156 roku funkcjonariusze pojechali sprawdzić ta informację. Podczas przeszukania miejsca odnaleźli jedno z pomieszczeń gospodarczych specjalnie przystosowane do procederu wyrobu i handlu produktami mięsnymi. Znajdowały się w nim  między innymi chłodziarka, maszynki, metalowy stół,  piła elektryczna, specjalny stojak na mięso i wagi elektroniczne. Ponadto  w  środku przetrzymywane było ponad 700 kg  mięsa i różnych mięsnych wyrobów. Część zabezpieczonych produktów została  przekazana do utylizacji, a część z nich zostanie poddana badaniom weterynaryjnym,  między innymi po to, aby sprawdzić, czy mięso nie było skażone lub zarażone chorobą. 45-latek został zatrzymany i doprowadzony do skierniewickiej komendy. Następnego dnia – 13 maja 2016 roku – usłyszał on zarzuty odnoszące się do naruszeń obowiązującej Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz  narażenia na utratę życia lub zdrowia z Kodeksu Karnego.  W myśl wymienionej ustawy,  za poddawanie zwierząt ubojowi poza rzeźnią oraz wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego w sposób niezgodny z rodzajem działalności określonej dla danego podmiotu w rejestrze prowadzonym przez powiatowego lekarza weterynarii może grozić kara nawet do roku pozbawienia wolności. Z kolei za przestępstwo narażenia na utratę życia lub zdrowia, może trafić za kraty nawet na 5 lat.

Powrót na górę strony