Nielegalny wyrób mięsa
13 maja 2016 roku zarzuty nielegalnego uboju bydła domowego poza rzeźnią oraz wprowadzania na rynek pochodzących z niego produktów usłyszał 45-letni mieszkaniec powiatu skierniewickiego.
Skierniewiccy policjanci uzyskali informację o uboju poza rzeźnią i handlu produktami pochodzenia zwierzęcego, który miał prowadzić 45-letni mężczyzna zamieszkujący na terenie gminy Bolimów. 12 maja 20156 roku funkcjonariusze pojechali sprawdzić ta informację. Podczas przeszukania miejsca odnaleźli jedno z pomieszczeń gospodarczych specjalnie przystosowane do procederu wyrobu i handlu produktami mięsnymi. Znajdowały się w nim między innymi chłodziarka, maszynki, metalowy stół, piła elektryczna, specjalny stojak na mięso i wagi elektroniczne. Ponadto w środku przetrzymywane było ponad 700 kg mięsa i różnych mięsnych wyrobów. Część zabezpieczonych produktów została przekazana do utylizacji, a część z nich zostanie poddana badaniom weterynaryjnym, między innymi po to, aby sprawdzić, czy mięso nie było skażone lub zarażone chorobą. 45-latek został zatrzymany i doprowadzony do skierniewickiej komendy. Następnego dnia – 13 maja 2016 roku – usłyszał on zarzuty odnoszące się do naruszeń obowiązującej Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz narażenia na utratę życia lub zdrowia z Kodeksu Karnego. W myśl wymienionej ustawy, za poddawanie zwierząt ubojowi poza rzeźnią oraz wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego w sposób niezgodny z rodzajem działalności określonej dla danego podmiotu w rejestrze prowadzonym przez powiatowego lekarza weterynarii może grozić kara nawet do roku pozbawienia wolności. Z kolei za przestępstwo narażenia na utratę życia lub zdrowia, może trafić za kraty nawet na 5 lat.